Afecțiuni cardiovasculare

Afișez toate cele 22 de rezultate

Afectiunile inimii sunt extrem de importante. Desi cea mai mare parte dintre stapani nu iau in calcul ca animalutele pot avea si probleme cu inima, totusi trebuie tras un semnal de alarma. Un procent de 20% dintre pacientii cabinetului nostru sunt “cardiaci”. Este un procent foarte mare.
Adica 1 din 5 animale, mai ales caini, sufera de diverse afectiuni ale inimii, sau sistemului circulator.

Foarte important este sa se stie ca, desi nu se pot vindeca, afectiunile inimii se pot controla, astfel incat animalutul sa aiba o viata cat mai lunga si linistita.

La fel de important este de stiut de la bun inceput ca un animal cardiac are 3 posibilitati de finalizare….

  • este stop cardiac inopinant.
  • este edem pulmonar sever.
  • este isuficienta renala.

Important este doar cat de mult putem sa-i prelungim viata si cat de frumoasa putem sa i-o facem.
Primele semne ale companionului, care trebuie sa ne ingrijoreze, sunt: oboseala excesiva, nejustificata de efortul depus ( adica animalul respira greu si are nevoie de un timp de odihna dupa ce a urcat cateva trepte de scara, sau dupa ce a avut o repriza de bucurie).

Tuse uscata, persistenta, accentuata mai ales in timpul noptii ( asa numita tuse cardiaca). Caderea parului si afectiuni diverse ale extremitatilor (varful cozii, varful urechilor). Daca apar aceste semne trebuie neaparat sa cautati un medic specialist cardiolog veterinar si sa solicitati un consult cardiac amanuntit.